, πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1930. Μητέρα της πρώην Δημάρχου Αθηναίων και πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή της Β' Αθήνας Κυριάκου Μητσοτάκη και είχε 13 εγγόνια.
Γόνος της ευκατάστατης οικογένειας.....
Γιαννούκου και σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1953.
Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συζύγου της (1990-1993) απασχόλησε πολλές φορές την κοινή γνώμη (δημοσιεύματα στον Τύπο, πολιτική αντιπαράθεση), καθώς θεωρούνταν ότι η επιρροή που ασκούσε στο σύζυγό της επεκτεινόταν, ως μη ώφειλε, και σε θέματα θεσμικά, όπως την επιλογή ή απομάκρυνση υπουργών.
Η συλλογή αυτή επέστρεψε οριστικά στο κράτος από το ζεύγος Μητσοτάκη και τοποθετήθηκε στο Μουσείο Χανίων το 2000, αν και κάποια κομμάτια της είχαν ήδη επιστρέψει νωρίτερα από τους κατόχους τους.
Κι όμως υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα ντολμαδάκια συνέβαλαν στην συμφωνία.
Ειπώθηκε μάλιστα ότι ο λόγος της στην επιλογή ή απομάκρυνση υπουργών είχε ιδιαίτερη βαρύτητα με πιο χαρακτηριστική ίσως την αντιπαράθεσή της το 1991 με τον τότε Υπουργό Βιομηχανίας Σταύρο Δήμα, για τον οποίο είχε γραφτεί ότι τον χαστούκισε, κάτι που διαψεύστηκε και από τις δύο πλευρές.
Και λίγο καιρό νωρίτερα όμως είχε γίνει μεγάλος ντόρος όταν στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ένα καβγά με τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κίμωνα Κουλούρη.
Ο κ. Κουλούρης είχε χειρονομήσει προς την πλευρά των εδράνων που καθόταν η σύζυγος του τότε πρωθυπουργού κι εκείνη με την πληθωρικότητα του χαρακτήρα της τον είχε αποκαλέσει «κ...παιδο»!
Η εσωτερική της δύναμη φάνηκε στα εννιά της χρόνια όταν διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καθηγητή ιατρικής ο οποίος είχε γνωματεύσει ότι «αυτό το παιδί δεν θα ξαναπερπατήσει ποτέ».
Φοίτησε στα καλύτερα σχολεία της εποχής, έμαθε ξένες γλώσσες, παρακολούθησε μαθήματα χορού και κολύμβησης με τον αθλητισμό να στιγματίζει τελικά τη ζωή της για πάντα.
Στο κολυμβητήριο ήταν που ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο της πολιομυελίτιδας.
Ενας θείος της στην Ουάσιγκτον κατάφερε σύμφωνα με τη δική της μαρτυρία «να εξασφαλίσει την πολυπόθητη βίζα μέσω του ίδιου του Ρούζβελτ, που είχε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, καθώς είχε πάθει και ο ίδιος την αρρώστια. Γι' αυτό και μας έδωσε την άδεια...»
Υποβλήθηκε στην πρώτη εγχείρηση και έμεινε στην απόλυτη ακινησία για έξι μήνες ενώ στα 17 της ταξίδεψε ξανά στις ΗΠΑ αποφασισμένη να υποβληθεί σε πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση με μεγάλο ρίσκο.
«Μαρίκα, είσαι νέα κοπέλα, όμορφη, η ζωή είναι μπροστά σου, θα ερωτευτείς έναν ωραίο άντρα, αξίζει να το κάνεις», της είπε ο γιατρός της και έπειτα από πέντε ακόμη μήνες στο γύψο άρχισε να νιώθει πως η περιπέτεια υγείας ήταν πια παρελθόν.
Ηταν πια έτοιμη να ερωτευτεί.
«Τελείωσα το σχολείο και όταν άρχισαν οι διακοπές, πήρα μια μέρα μια φίλη μου και πήγαμε στη Βουλή, έτσι για να δούμε πώς ήταν. Στις πρώτες σειρές καθόταν ο Μητσοτάκης, ο οποίος μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ο Κώστας τότε ήταν σχεδόν τριάντα ετών - και η αλήθεια είναι ότι, από την πρώτη στιγμή, τον έβαλα στο μάτι!», έχει δηλώσει η ίδια.
Το επίμονο φλερτ του κρητικού τρόμαξε την οικογένεια Γιαννούκου και η μητέρα της αποφάσισε να την απομακρύνει από κοντά του στέλνοντάς την να περάσει τα Χριστούγεννα στους θείους της στην Αμερική.
Ο νεαρός βουλευτής όμως την ακολούθησε.
Και εκεί, σε ένα ρομαντικό ουγγαρέζικο μαγαζί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αρραβωνιάστηκαν, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων!
Η ίδια έχει διηγηθεί τις εικόνες της από εκείνες τις πρώτες επισκέψεις στο πατρικό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κρήτη, «ένα σπίτι χωρίς θέρμανση και με ελάχιστο ζεστό νερό», όπου «φόρεσα φανελένια νυχτικιά που δεν είχα βάλει ποτέ στη ζωή μου. Όμως, ένα πράγμα που δεν άντεχα στο σπίτι της πεθεράς μου ήταν το φαγητό. Μια μέρα λοιπόν, με περίσσιο θράσος, της λέω: "Μητέρα, θέλω να σας πω κάτι: το φαΐ σας είναι απαίσιο". Κι εκείνη απάντησε "Περιπεράστε, μαντάμ!". Από τότε ανέλαβα σιγά σιγά να μαγειρεύω τα δικά μου φαγητά και άφηνα εκείνους να φτιάχνουν τα ...νεροπίλαφα!»
Μια ζωή που η ίδια διηγήθηκε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Συνταγές με... ιστορία», από τις εκδόσεις Λιβάνη, το οποίο κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011, μία μέρα πριν τα 81α γενέθλιά της.
Η Μαρίκα Μητσοτάκη έχει ετοιμάσει αστακό, πίτες και κολοκυθάκια γεμιστά αλλά μέχρι να τα σερβίρει πέρασε πολλές ώρες αμηχανίας.
«Οι φρουροί του άρχισαν να ανοίγουν τις κατσαρόλες και να δοκιμάζουν τα πάντα, για να σιγουρευτούν ότι δεν θα δηλητηριαστεί ο πρόεδρος. Όλο το βράδυ, δε, είχαν βάλει έναν ειδικό σωματοφύλακα να φυλάει τα...ψυγεία!», διηγήθηκε η ίδια.
Παρά το γεγονός δε ότι ήταν πάντοτε χαμογελαστή, ποτέ η προσοχή κανενός δεν μένει στα αψόγως μακιγιαρισμένα με κόκκινο κραγιόν χείλη της αλλά επικεντρώνεται στα τεράστια μαύρα μάτια της που κυριολεκτικά καθήλωναν τους συνομιλητές της. Τα σκούρα καστανά μαλλιά της ήταν από παλιά ως σήμερα μαζεμένα σφιχτά προς τα πίσω κάνοντας φυσικό λίφτινγκ στο πρόσωπό της και καταλήγοντας σε ένα κοκαλάκι που παίζει τον ρόλο διακοσμητικού στο μικρό σινιόν της.
Η φίρμα που προτιμούσε στην ένδυση είναι η γερμανική Escada, η οποία είναι γνωστή για την άψογη ποιότητα, τα έντονα φωτεινά χρώματα, τα μεγάλα μεγέθη και τις πανάκριβες τιμές της.
Στα κοσμήματα συνήθως δεν υπερβάλλει, ειδικά τον χειμώνα.
Το καλοκαίρι, όμως, που η επιδερμίδα της είναι μαυρισμένη από τα μπάνια, αγαπούσε να φοράει σκουλαρίκια και κολιέ στολισμένα με μεγάλες πέτρες και κυρίως τυρκουάζ.
Ο Μητσοτάκης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες
TO-POTISTIRI
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου